Atelier Vanhout - Schellekens & Ass.

(1964 - 1986)

Jozef Schellekens

Bezielers van het Atelier Vanhout – Schellekens & Ass. zijn de architecten Carli Vanhout (1931-2000) en Paul Schellekens (1939). Tussen 1964 en 1986 drukt het atelier zijn stempel op de modernistische architectuur.

De vernieuwende architectuur van de schoonbroers Carli Vanhout en Paul Schellekens resulteert in de privé-woning met architectenatelier van Carli Vanhout (1963), het Sint-Victorinstituut (1964) ism Jansen-Schiltz, het Cultureel Centrum De Warande (1965) i.s.m. E. Wouters, het Clarissenklooster (1967), AZ Sint Jozef (1980) i.s.m. Emiel Van Loven.

Kenmerkend zijn het expressieve directe karakter, het ruwe materiaalgebruik, de massieve opbouw van autonome volumes. Atelier Vanhout – Schellekens & Ass. geeft continuïteit aan het modernisme uit het interbellum.

In de jaren ’30 was architect Jozef Schellekens, vader van architect Paul Schellekens, een belangrijke protagonist van het nieuwe bouwen. Atelier Vanhout – Schellekens & Ass. voert het modernisme in de regio in de jaren ‘60 en ‘70 naar een hoogtepunt.

In 1966 ontvangt architect Paul Schellekens de “Prijs van Rome voor architectuur” voor zijn wedstrijdontwerp voor de SHAPE-site in Casteau. Carli Vanhout en Paul Schellekens vormen samen met de architecten Paul Neefs (1933) en Lou Jansen (1935) wat men ondertussen genoegzaam kent als ‘de Turnhoutse School’.

Jozef Schellekens

(1964 - 1986)

Meer weten over Jozef Schellekens?

Bezoek de website

Jozef Schellekens, zoon van een schrijnwerker, is tevens de vader van architect hoogleraar Paul Schellekens en grootvader van architect Luc Vanhout.

Jozef Schellekens gaat als tekenaar in de leer bij toenmalig provinciaal architect Jules Taeymans en krijgt van deze laatste de kans ondertussen de studies architectuur aan de Academie voor Schone Kunst in Antwerpen te volgen.

Na zijn studies breekt hij een lans voor het modernisme. In 1934 ontwerpt Jozef Schellekens de modernistische dubbelwoonst Schellekens – Op de Beeck.

De woning heeft een zakelijke vormgeving en vernieuwende ruimtelijke indeling. Het is een sobere compositie van kubistische baksteenvolumes met karakteristieke raampartijen in metalen schrijnwerk die doorlopen over twee bouwlagen. In 1937 wordt Jozef Schellekens benoemd tot provinciaal architect van de Provincie Antwerpen voor het Arrondissement Turnhout.

In die hoedanigheid ontwerpt hij veel openbare gebouwen (scholen en gemeentehuizen) en leidt hij verschillende restauraties in de naoorlogse periode. Provinciaal architect Jozef Schellekens knoopt aan met de strakke moderne vormentaal van die tijd. In 1954 ontwerpt hij het openluchttheater van het Rivierenhof in Deurne en in 1958 het strandcomplex aan het Zilvermeer in Mol, later verbouwd door Paul Schellekens i.s.m. Atelier Vanhout.

Architect Jozef Schellekens was ook actief als kunstschilder en publiceerde diverse werken over stedenbouw.


Office

Parklaan 146

2300 Turnhout

België

Louis Pasteurstraat 21

3920 Lommel

België

Contact

info@architectsinmotion.be

+32 (0) 14 41 32 32

Geopend van maandag - vrijdag

09:00 - 17:00