Bij Architects in Motion geloven we sterk in de kracht van innovatie om historische gebouwen een toekomst te geven. De renovatie van de Abdij van Brecht is hier een prachtig voorbeeld van. Dankzij gedetailleerd uitgewerkte BIM-modellen (Building Information Modeling) kunnen we het ontwerp volledig in 3D visualiseren en de plannen op een unieke manier presenteren aan de zusters.
Voka, Architects in Motion ontwerpt het nieuwe trainingscomplex van Lommel SK, 04/2025
made-in.be, Heilig Hartziekenhuis Mol investeert in toekomst met nieuwe vleugel ‘HartBouwt’, 04/2025
made-in.be, Spraakmakend | Turnhouts architectenbureau ontwerpt renovatie trappistinnenabdij in Brecht, 03/2025
De Tijd, ‘Onze vorm van cohousing maakt wonen in de stad betaalbaarder én socialer’, 12/2023
AR-TUR, Architectuur in de Kijker: Centrum voor Algemeen Welzijnswerk De Kempen, 11/2023
Drisag, Bij De Kern moeten patiënten zich op hun gemak voelen, 11/2022
Equitone, Circulair bouwen centraal in uniek project ‘De Bleeken’ in Retie, 09/2022
Circubuild, Architects in Motion ontwerpt in Balen circulair woonproject met veel groen, 08/2022
Gemeentelijke basisschool De Voorheide in Arendonk is een kleuter- en lagere school, die reeds bestaat vanaf 1925. Het gemeentebestuur vond – terecht – dat deze schoolomgeving niet meer bij de huidige tijd en noden paste en schreef een architectuurwedstrijd uit waarbij er met een frisse geest op deze schoolsite moest worden gekeken. Oorspronkelijk was de opdracht opgevat om de bestaande oude schoolgebouwen af te breken en iets totaal nieuws te bouwen, maar Architects in Motion & Natuurlijk Groen ontwikkelden een totaal andere visie die rekening hield met de bestaande historische waarde van de gebouwen als herkenningspunt van de buurt, maar transformeerden deze tot een geheel nieuwe plek waar kinderen tot ontwikkeling kunnen komen in een groene, leefbare schoolomgeving. Architects in Motion & Natuurlijk Groen haalden met hun eigenzinnige visie de opdracht binnen.
Zo zal de huidige, hoofdzakelijk verharde speelplaats omgevormd worden tot een groene speelplaats waar beleving centraal staat. Kinderen worden meegenomen in een leefwereld, waarin hun eigen creativiteit en verbeelding de vrije loop mogen gaan. De grens tussen binnen en buiten vervaagt, met een ruimere leeromgeving tot gevolg. Het leren stopt namelijk niet bij de klasmuren. De buitenruimtes worden betrokken in het groeiproces van de leerlingen.
De bestaande schoolgebouwen worden ontmanteld, de houten kapconstructies komen terug in het zicht en het geheel zal fungeren als overdekte, maar open kapstructuren. Nieuwe functies worden volgens het box-in-box-principe ingeschoven. De doorzichten die ontstaan dragen bij tot interactie tussen de wereld op de speelplaats en deze daarbuiten op het openbare domein. Op die manier creëren we ook een meerwaarde voor de hele buurt en niet alleen voor de school en haar directe gebruikers. Kortom, een school die zich leent tot één grote, groene leef- en leeromgeving in directe samenspraak met haar buren. Een school anno 2020 is geen op zichzelf staand eiland meer, maar maakt deel uit van een hele (leef)gemeenschap. Door verschillende maatschappelijke aspecten met elkaar te verbinden zal er een heel andere dynamiek ontstaan waarvan de hele buurt profiteert. Deze visie laat toe om niet alleen het accent op het schoolgebeuren te leggen, maar ook verder te gaan en activiteiten uit de buurt of het gebruik door jeugdbewegingen toe te laten waardoor alle nieuwe faciliteiten maximaal worden gebruikt.
Opdrachtgever
gemeente ArendonkArchitectenbureau
Architects in Motion
Landschapsarchitect
Natuurlijk Groen
Studiebureau stabiliteit & EPB
Vestad IngenieursgroepStudiebureau technieken
VörtgangStudiebureau akoestiek
Bureau De FonsecaDEEL
Volgende
Vorige