Bij Architects in Motion geloven we sterk in de kracht van innovatie om historische gebouwen een toekomst te geven. De renovatie van de Abdij van Brecht is hier een prachtig voorbeeld van. Dankzij gedetailleerd uitgewerkte BIM-modellen (Building Information Modeling) kunnen we het ontwerp volledig in 3D visualiseren en de plannen op een unieke manier presenteren aan de zusters.
Voka, Architects in Motion ontwerpt het nieuwe trainingscomplex van Lommel SK, 04/2025
made-in.be, Heilig Hartziekenhuis Mol investeert in toekomst met nieuwe vleugel ‘HartBouwt’, 04/2025
made-in.be, Spraakmakend | Turnhouts architectenbureau ontwerpt renovatie trappistinnenabdij in Brecht, 03/2025
De Tijd, ‘Onze vorm van cohousing maakt wonen in de stad betaalbaarder én socialer’, 12/2023
AR-TUR, Architectuur in de Kijker: Centrum voor Algemeen Welzijnswerk De Kempen, 11/2023
Drisag, Bij De Kern moeten patiënten zich op hun gemak voelen, 11/2022
Equitone, Circulair bouwen centraal in uniek project ‘De Bleeken’ in Retie, 09/2022
Circubuild, Architects in Motion ontwerpt in Balen circulair woonproject met veel groen, 08/2022
Tijdens een goedgevulde werksessie in WIMEC gingen ondernemers, beleidsmakers en experten in gesprek over de toekomst van de bedrijvenzone langs de E34 in Turnhout. Architect Luc Vanhout (Architects in Motion) gaf er een inspirerende keynote als aftrap van het ontwerpend onderzoek dat momenteel loopt in opdracht van Stad Turnhout en wordt uitgevoerd door BUUR (part of SWECO). Urgente uitdagingen zoals waterhuishouding, mobiliteit en ruimtedruk vragen om doordachte ingrepen — én om een nieuwe kijk op bedrijfsgebouwen.
Nele Van Mieghem van de dienst Economie opende de avond en onderstreepte het belang van samenwerking. Ook de schepenen Luc Op de Beeck en Stijn Adriaensens gaven duiding bij de ruimtelijke uitdagingen in de zone en het belang van collectieve oplossingen.
De keynote van Luc Vanhout fungeerde als inspiratiespeech – een oproep aan alle ondernemers, groot én klein, om mee na te denken over slimmere invullingen van de beschikbare ruimte, ook voor bestaande bedrijven. Zijn betoog maakte duidelijk dat optimalisatie niet enkel iets is voor grote spelers of logistieke reuzen, maar dat ook kmo’s perfect kunnen inspelen op deze denkwijze — bijvoorbeeld via gefaseerde bouwstrategieën en meerlagig bouwen. Tevens pleit hij voor een ruimere benadering van het begrip “bedrijfsgebouw”: niet alleen als plek van productie of logistiek, maar ook als onderdeel van de publieke ruimte. Duurzaam, toekomstgericht én verweven met zijn omgeving.
“Bedrijfsgebouwen maken deel uit van de publieke ruimte,” aldus Vanhout. “Door functies te stapelen, ruimte collectief te gebruiken en te ontwerpen met oog voor flexibiliteit en uitstraling, ontstaat er een bedrijventerrein dat klaar is voor de toekomst. Op deze manier kan ruimte voor ondernemen verdubbelen zonder bijkomende industriegrond aan te snijden. Een optimaler gebruik van ruimte door een andere manier van bouwen.”
Deze werksessie was een eerste moment in een breder traject richting een gedragen visie en actieprogramma voor de zone. Stad Turnhout blijft hiervoor actief in dialoog met ondernemers op het terrein.
DEEL
Volgende
Vorige