VIBO: work in progress
Beelden
Momenteel bevindt de nieuwe school voor VIBO vzw zich in ruwbouwfase. Reeds in dit vroege bouwstadium is het doordachte materiaalgebruik duidelijk zichtbaar.
De materialisatie van het gebouw gaat uit van een eerlijk en sober materiaalgebruik voor zowel structuur, interieur als exterieur. Er wordt gestreefd naar een eenvoudige detaillering met kwalitatieve afwerkingen. Het gebouw wordt bewust sober en eenvoudig afgewerkt met vandaalbestendige, onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen . Bovendien wordt er bijkomend aandacht besteed aan herkenbaarheid, huiselijkheid en ruimtelijkheid. De materiaalkeuze draagt bij tot een perfecte integratie van de bouwvolumes in de parkomgeving.
Structuur
Er wordt uitgegaan van het principe ‘ruwbouw is afwerking’. Daarom worden de constructiematerialen bewust beperkt en sober gehouden. De structuur wordt opgebouwd uit betonblokken voor de dragende wanden en een houden spantenstructuur voor het dak. Deze elementen zullen zichtbaar blijven in het interieur van de schoolgebouwen.
Exterieur
Er wordt gekozen voor een eenvormige materialisatie bestaande uit genuanceerde leien voor zowel de gevel als het hellende dak, gecombineerd met vlak of architecturaal geprofileerd zichtbeton als plint. De betonnen plint beschermt de gevel tegen beschadiging, en vormt een elegante aansluiting met het maaiveld. De ramen op het gelijkvloers maken het mogelijk om ‘tuinklassen’ te creëren. Het openen van de raampartijen vervaagt de grens tussen binnen en buiten.
Interieur
Het gebruik van afwerkmaterialen wordt geminimaliseerd en blijft sober. Hierdoor komt het bouwvolume optimaal tot zijn recht. De afwerking van plafonds en wanden wordt mee bepaald door de keuze van de technische installaties en de constructiewijze. Er wordt naar gestreefd een prikkelvrije en zo aangenaam mogelijke leeromgeving te creëren. Er dient bijgevolg rekening gehouden te worden met zaalakoestische aspecten, contactgeluidsisolatie, luchtgeluidsisolatie, installatielawaai en gevelisolatie.
Zachte materialen met lichte kleuren worden aangevuld met robuust binnenschrijnwerk bestaande uit houten blokkaders. Deze kunnen kleuraccenten omvatten om klaslokalen of specifieke plekken aan te duiden en zo de herkenbaarheid in het gebouw te vergroten. In gemeenschappelijke ruimten worden schuifwanden en houten afwerkingselementen toegevoegd, wat bijdraagt tot een goede oriëntatie binnen het gebouw.
Een weloverwogen visie op materiaalgebruik biedt niet alleen voordelen op vlak van duurzaamheid, onderhoud en budget maar zet tevens een zuiver architecturaal concept in de kijker. Het draagt bij tot de algemene uitstraling van een bouwwerk.
Onze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren en onze dienstverlening te optimaliseren. Lees ook de Privacy & Policy