Bij Architects in Motion geloven we sterk in de kracht van innovatie om historische gebouwen een toekomst te geven. De renovatie van de Abdij van Brecht is hier een prachtig voorbeeld van. Dankzij gedetailleerd uitgewerkte BIM-modellen (Building Information Modeling) kunnen we het ontwerp volledig in 3D visualiseren en de plannen op een unieke manier presenteren aan de zusters.
Een project dat ons nauw aan het hart ligt. Niet alleen werden we als architect geïnspireerd door de doelgroep, evenzeer putten we inspiratie uit de rijke geschiedenis van de site waar De kering zich situeert. De terreinen en het speelbos van de voormalige speeltuin ‘De Vierwinden’ werden door Dhr. Degroux geschonken aan Ter Loke. Decennialang werd hier naar hartenlust gespeeld in de speeltuin en op het kampterrein. Iedereen in de buurt van Malle heeft wel een leuke anekdote uit zijn kindertijd verbonden met De Vierwinden. Met Ter Loke aan het roer wil men terug naar de glorie van weleer, een levendige plek waar ontmoeten centraal staat, een plek waar verbinding tussen jeugdwerk en jeugdzorg tot stand gebracht kan worden. Mede vanuit dit idee van verbondenheid en herkenning werd het ontwerp vormgegeven.
De Kering ondersteunt kinderen en jongeren die omwille van de thuissituatie niet de mogelijkheid hebben om voltijds thuis te wonen. Ons belangrijkste doel als ontwerpers was het creëren van een gevoel van gelijkwaardigheid. We gingen opzoek naar een evenwicht tussen huiselijkheid en tijdelijkheid, tussen het bieden van een eigen plek, een veilige haven en het stimuleren tot re-integratie.
Het resultaat is een symmetrisch ontwerp met de typologie van een huis zoals een kind dit zou tekenen, waarbij zich op de begane grond de gemeenschappelijke verblijfsruimtes bevinden en op de verdieping de individuele slaapkamers. Door te werken met terugliggende tussenvolumes wordt de fijne korrel van een woonomgeving nagestreefd. De ingangen tot de verschillende leefgroepen werden ontworpen op huiselijke schaal. Er wordt gewerkt met een voordeur, achterdeur en een tuin. Net zoals deze aanwezig zijn bij de doorsnee woningen van hun klasgenootjes.
Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur werd vormgegeven met de nodige aandacht voor de gebruikers, kinderen en jongeren. We trachtten op het vlak van interieur-uitwerking af te stappen van de typisch afstandelijke, smetteloze zorgarchitectuur. We beoogden een levendige, frisse invulling van het gebouw. Want de vormgeving van het interieur is ons inziens bepalend voor het welbehagen van de gebruikers.
Als basis werd er gewerkt in drie verschillende kleurthema’s. Het gekozen kleurenpallet is terug te vinden doorheen het volledige gebouw: in de slaapkamers, de vaste meubels van de leefgroepen en het sanitair. Door te werken met deze kleurthema’s wordt het gebouw leesbaar en worden de ruimtes als persoonlijker ervaren. Er wordt gebruik gemaakt van zachte kleuren: zachte afgeleiden van blauw, groen en oudroze. Elke kleur heeft zijn eigen belevings- en gevoelswaarde. Zo is het oudroze kalmerend en neutraal, het zachtblauw geeft rust en het zachte groen staat voor leven, vernieuwing, natuur en jeugd. Naast het kleurgebruik wordt ingezet op differentiatie. Voor de kamers wordt er ingezet op verschillende opstellingen en indelingen. Hierdoor krijgen de kinderen en jongeren echt hun eigen persoonlijke plekje, wat bijdraagt tot het welbehagen.
Bijzondere aandacht ging uit naar het design van de meubels. De kasten en bedden werden gecombineerd tot één, geïntegreerd meubelstuk, wat resulteert in een gevoel van geborgenheid. Ook een deel van het vrijstaande meubilair werd net zoals alle vaste meubels ontworpen door de interieurafdeling van Architects in Motion. De vrijstaande meubels kregen een warme uitstraling en werden eenvoudig en robuust uitgewerkt. Dit met oog op eerlijk materiaalgebruik en levensduur. De meubels uit massief dennenhout werden bovendien vervaardigd door lokale ambachtslui, Master Interior uit Turnhout. Een mooi voorbeeld van een regionale samenwerking.
Het kunstwerk, dat door Vipa als een waardevolle toevoeging aan het gebouw wordt aangemoedigd, kreeg in dit project een bijzondere invulling door de gebruikers zelf te betrekken bij het ontwerpproces, waardoor het een echte kers op de taart werd. De vraag tot het integreren van een kustwerk werd aangewend als een participatieproject met de kinderen en jongeren. Architects in Motion bracht Ter Loke in contact met Katrien Vanderlinden, een beeldende kunstenares onder meer bekend van haar kleurrijke schilderingen in de openbare ruimte en het boek Wonderwalls. Katrien stelde ter realisatie van het kunstwerk een traject voor waarbij de kinderen werden betrokken aan de hand van workshops. Onder haar begeleiding maakten de kinderen en jongeren een werkje van 40x40cm. Deze zelfgeschilderde tegels werden samengevoegd tot één groot werk. In totaal werden er op deze manier 4 grote schilderijen gemaakt die een plek kregen in de gemeenschappelijke ruimtes. Ook de kinderen en jongeren hebben op deze manier kunnen bijdragen tot het creëren van een echte thuis.
Ter Loke De Kering is een mooi voorbeeld van hoe de architectuurkwaliteit naast de esthetische en economische component ook beïnvloed kan worden door hoger in te zetten op het vormgeven van de noden van de doelgroep.
Opdrachtgever
Ter LokeHoofdaannemer
DCAIngenieur technieken
VörtgangVrijstaand meubilair
Master InteriorKunstenares
Katrien VanderlindenHVAC sanitair
Boons Theo bvBuitenschrijnwerk
Bruynseels Vochten nvLeverancier houten vloeren
Decospan GroupDEEL