Renovatie van een industrieel pand tot een nieuwe showroom met een industriële knipoog naar het verleden.

Beelden

01 Jun 2017

Frako nv is een toonaangevend bedrijf dat totaalconcepten uitwerkt voor de inrichting van keukens en volledige interieuropdrachten. Het bedrijf is gelegen langsheen de Welvaartstraat in Weelde, gemeente Ravels. De directe omgeving wordt gevormd door een klein bedrijventerrein met diverse bedrijfsgebouwen en loodsen in een verder landelijk gebied net buiten een kleine woonkern. De opdrachtgever vroeg Architects in Motion een voorstel uit te werken voor de gevelrenovatie van de showroom. Het bestaande gebouw met sterk industrieel karakter, showroom en magazijnen, was ondertussen gedateerd. Het voormalige bedrijfspand kenmerkte zich door een metalen bardage gevelbekleding en reflecterende beglazing.

AIM wou de kenmerkende industriële look van het gebouw een nieuwe invulling geven door een krachtig gemoduleerd ontwerp, bestaande uit een structuur van thermisch verzinkte stalen kolommen en liggers in het gevelvlak met een invulling van prefab betonpanelen van 3 x 3m, afwisselend met verdiepingshoge raampartijen.Voor de bestaande gevel werd op 1,20 m van de bestaande gevel een nieuwe dubbelhoge gevelconstructie gebouwd, waardoor de showroom lichtjes uitgebreid werd en in gebruik kon blijven tijdens de werken. De wens om de kolommen en liggers in het zicht te accentueren, versterkt ritmisch het industriële karakter van de gevel. Er werd gekozen voor het thermisch verzinken van de profielen gezien dit veruit de meest doelmatige en duurzame vorm van corrosiepreventie van staal is.

Na realisatie van de nieuwe gevels werd de achterliggende gevel gesloopt. In navolging van deze renovatie werd het parkeerterrein heraangelegd volgens een patroon afgestemd op de thermisch verzinkte profielen - als het ware een schaduw van de structuur.

Het resultaat is een gemoduleerde gevelrenovatie met een structuur van thermisch verzinkte profielen, die een esthetische waarde geeft aan het patrimonium en verwijst naar de industriële architectuur van de jaren ’30 – ‘40, bv. de Van Nelle fabriek in staal en glas, …


Delen op:ADRESSEN

Parklaan 146

2300 Turnhout

België

Louis Pasteurstraat 21

3920 Lommel

België

CONTACT

Heb je vragen? Neem gerust contact op via onderstaande gegevens:

+32 (0) 14 41 32 32

info@architectsinmotion.be

NIEUWSBRIEF

Blijf up to date.


Onze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren en onze dienstverlening te optimaliseren. Lees ook de Privacy & Policy