Een gebouw dat flexibiliteit faciliteert
Architects in Motion
Johan Geerts
Architects in Motion
Beelden
Als de architectuur goed is, zal iemand die kijkt en luistert, de goede effecten ervan voelen zonder het te merken
Carlo Scarpa (Italiaans architect 1906-1978)
Een gebouw als facilitator ontwerpen voor diverse activiteiten past perfect thuis in een tijd waar begrippen als flexibiliteit, aanpasbaarheid, slimme gebouwen en zelfs steden het architectuurdebat voeden. In Nederland spreekt men over ‘een gebouw ‘dom’ maken om de omgeving ‘slim’ te kunnen maken’. De eerste Vlaamse bouwmeester sprak dan weer over een ‘intelligente ruïne ontwerpen’. In deze context houdt men van controverse en zit men niet verlegen om een boude uitspraak. Misschien is ‘er is intelligente architectuur nodig om complexiteit eenvoudig te doen lijken en flexibiliteit mogelijk te maken’ een betere omschrijving van hoe ontwerpers een hedendaags multifunctioneel gebouw moeten benaderen. Vooral als het gebouw flexwerken, netwerken, ontmoeten en diverse representatiedoeleinden moet kunnen faciliteren. Architects in Motion (AIM) kreeg de opdracht om een bestaand kantoorgebouw in Lommel, die deze missie wil uitdragen, uit te breiden.
Deze nieuwe tendens wordt uiteraard ook aangewakkerd door de afgelopen coronaperiode. Plots werd thuiswerk de norm en werd men geconfronteerd met de voordelen, maar zeker ook de nadelen van thuiswerken. Niet iedereen heeft thuis de ruimte om zijn werk, naast zijn gezin, te organiseren. De derde werkplek heeft vandaag zijn plaats gekregen, naast thuis en kantoor. Een plek waar je in een professionele omgeving kan werken, omgeven door andere bedrijven en collega’s.
#workflexmeet
Op de website van Noordlink lezen we: ‘Noordlink is een ruimte om te ondernemen. Een office center met gemeubelde kantoren, flexwerkplekken en meeting rooms. Maar Noordlink is ook een ruimte om te ondernemen in de figuurlijke betekenis. Want waar verschillende bedrijven, visies en ideeën samenkomen, gebeurt er iets. Inzichten worden gedeeld en netwerken uitgebreid. Linken tussen gelijkgestemde ondernemers worden merkbaar en samenwerkingsverbanden afgesloten. Er ontstaat een synergie, een win-winsituatie waar Lommel sterker van wordt.’
Of hoe ze het op hun Facebookpagina met één hashtag duidelijk definiëren: #workflexmeet.
Het bestaande gebouw van Noordlink is gelegen in het Kristalpark aan de N71 in Lommel en huisvest de kantoren van de twee opdrachtgevende partners: IT-bedrijf LNS en adviesbureau Van Havermaet. Daarnaast is er ruimte voor vaste kantoren en flexwerkplekken voor andere bedrijven. Deze manier van werken is in het veranderende arbeidslandschap enorm toegenomen. Bedrijven zoeken alternatieve oplossingen om hun werknemers dichter bij huis te laten werken en i.p.v. een groot centraal kantoorgebouw te ontwikkelen, bieden satellietkantoren – hubs – vaak de oplossing. Dit in combinatie met thuiswerk maakt werken anno 2022 beter combineerbaar met gezin en vrije tijd.
Dat deze formule succesvol en gewenst is, bewijst het cliënteel van de flexwerkplekken bij Noordlink. Momenteel biedt het gebouw plaats aan twaalf bedrijven uit diverse activiteiten: IT, human resource, advocatuur, architectuur (ook AIM maakt al gebruik van een flex-office bij Noordlink, reeds lang voor er sprake was van de coronapandemie), ondernemersnetwerk VOKA, POM Limburg, … En nog andere bedrijven zien er meer en meer de voordelen van in. Daarom werd met ‘huisgenoot’ AIM een samenwerkingsverband aangegaan om de uitbreiding te ontwerpen.
Het ontwerp
Aangezien de missie van Noorlink het combineren is van werken en ontmoeten, krijgt de ontmoetings- en netwerkruimte een centrale plaats in het ontwerp. Op het gelijkvloers van de uitbreiding werd een grote opdeelbare multifunctionele ruimte ontworpen. De verdiepingen bestaan voornamelijk uit nieuwe kantoorruimtes waar maximale flexibiliteit in oppervlakte, inrichting en activiteit sleutelbegrippen zijn. De trap- en lifthal zijn het enige ‘vaste’ element in het plan, de overige oppervlakte wordt gebouwd met een stalen dragende kolomstructuur die een vrije indeling mogelijk maakt. De bestaande centrale hal met aanliggende patio’s en groenzones, wordt doorgetrokken tot in de uitbreiding en mondt uit in een nieuwe, secundaire inkomhal aan de achterzijde van het gebouw. Links van deze hal bevindt zich een grote – flexibel in te vullen – kantoorruimte en een sanitair blok. Rechts naast de inkom een lounge-ruimte, vergaderruimte, de nieuwe keuken en vooral de grote opdeelbare multifunctionele ruimte.
Op de eerste verdieping – die zich vooral achteraan en rechts van de centrale hal situeert – moet een grote kantoorruimte en een dito landschapskantoorruimte voor voldoende capaciteit zorgen. Een centrale vide laat het daglicht overvloedig en ver in het gebouw binnentreden. Op de tweede verdieping zijn er nog extra (landschaps-)kantoorruimtes voorzien. Alle verticale en horizontale zowel als de sanitaire voorzieningen zijn rolstoeltoegankelijk. In alle kantoren wordt een computervloer toegepast, eveneens om een maximale flexibiliteit te waarborgen.
De ligging is voor een kantoorgebouw in een KMO-zone uniek te noemen. De nabijheid van de N71 garandeert enerzijds een goede bereikbaarheid, anderzijds biedt de open-ruimte-corridor doorheen het Kristalpark, die twee Lommelse natuurparken – Waaltjesbos en Kattenbos – met elkaar verbindt, een mooi uitzicht op groen en rust.
Analogie
In overeenstemming met het bestaande gebouw tekende AIM een gevelontwerp met dezelfde materialisatie en vormentaal rekening houdend met het grid van de stalen draagstructuur. De gevels zijn een goed doordachte combinatie van glas en metalen geïsoleerde sandwichpanelen.
Noordlink streeft naar een energieneutraal bedrijfsgebouw. Naast een doorgedreven isolatie, wordt ingezet op duurzame technieken. Zowel het bestaande gebouw als de uitbreiding wordt verwarmd en gekoeld door lucht-lucht warmtepompen. Het energieverbruik van de kantoren en de warmtepompen wordt gedekt door PV-panelen op het dak.
Het nieuwe plan voorziet eveneens in de aanleg van een nieuwe parking, niet alleen voor wagens, maar ook voor fietsen. De nieuwe parkeerplaatsen worden voorzien van de nodige laadinfrastructuur voor elektrische wagens en fietsen. De bestaande parking die nog van kiezels voorzien was, wordt in de nieuwe toestand mee verhard.
Voor de kantoorinrichting wordt samengewerkt met Deusjevoo, een strategisch ontwerpbureau dat vooral inzet op interieurs met een verhaal, emotie, fun en ongebreidelde creativiteit. De nieuwe ruimtes worden ook ingericht volgens een thema. De nieuwe multifunctionele ruimte krijgt bijvoorbeeld de tot de verbeelding sprekende naam ‘the Factory’.
Nieuw architecturaal denken
Noordlink ziet met deze uitbreiding een mooie toekomst tegemoet, sterk gelovend in hun visie dat nieuwe manieren van werken, nieuwe gebouwen vereisen. Deze nieuwe gebouwen stellen zich bescheiden op maar verpersoonlijken tegelijkertijd de flexibiliteit en de solide ideeën waar de vaak tijdelijk aanwezige bedrijven zich mee willen vereenzelvigen. Het stelt andere en nieuwe eisen aan gebouwen maar ook zeker aan de ontwerpers die deze nieuwe manier van werken en functioneren begrijpen en kunnen vertalen in universele en ondersteunende architectuur. Het vereist een architecturaal vocabularium dat ergonomie, functionaliteit, flexibiliteit, esthetiek, techniek, duurzaamheid, … combineert. Architect Ben Theuwis en het team van AIM realiseren met de uitbreiding van de Noordlink-gebouwen een staalkaart van dit nieuwe architecturale denken.
De onthulling van de outdoor office.
Onze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren en onze dienstverlening te optimaliseren. Lees ook de Privacy & Policy