Een gebouw als onderdeel van het bedrijfsimago

Opdrachtgever
Architect

Bart Janssens

tekst

Johan Geerts

Stabiliteit, EPB & Veiligheid
Studiebureau Technieken
Aannemer
Dronebeelden

Architects in Motion

Simac

Beelden

28 Apr 2022

‘De familie is er voor het bedrijf, niet andersom’

Maartje van Schagen, dochter van CEO Eric van Schagen van SIMAC

Familiebedrijven vormen een bijzondere groep binnen het diverse landschap van het ondernemerschap. De maatschappelijke verantwoordelijkheid is traditioneel groot, ze doorstaan op een eigen manier vele stormen, ze vormen vaak de basis van een sterke plaatsgebonden economie en dragen het label kwaliteit met een sterke missie, een ‘gezicht’ hoog in het vaandel. Toch opereren ze over het algemeen in de luwte van de economie en misschien is dat de reden dat huidig CEO Eric van Schagen in 2014 SIMAC weghaalde van de beurs om opnieuw een familiebedrijf pur sang te worden. Bart Janssens/Architects in Motion (AIM) ontwierp het nieuwe bedrijfsgebouw in Haasrode en ging daarbij op zoek naar hoe de waarden en de missie van een familiaal technologiebedrijf te weerspiegelen in architectuur.

De bouwsite bevindt zich in het Researchpark in Haasrode, aan de E40 Brussel – Luik, niet zo ver van het centrum van Leuven. Het oude kantoorgebouw met magazijn dat SIMAC al op deze site had, werd gesloopt. De werken startten in juni 2021.

Het bouwterrein heeft een rechthoekige vorm en heeft een natuurlijk hoogteverschil van noord naar zuid van anderhalve meter. De stedenbouwkundige voorschriften leggen een maximum bebouwbare oppervlakte vast van ruim 5.000m2 maar ook een minimum effectieve bezetting van 35% met een minimum opgelegde hoogte van 6m bij de eerste stedenbouwkundige aanvraag. Het stelde Bart Janssens, architect-bestuurder bij AIM en verantwoordelijk voor het ontwerp, meteen voor een extra uitdaging. De programmatorische eisen – de nodige parkeerplaats combineren met het gevraagde bebouwde programma en de mogelijkheden openhouden voor eventuele uitbreiding van het gebouw –, de stedenbouwkundige voorschriften die een groenstrook rondom van 8m en nog een extra opgelegde zone voor wegenis vereisten en tot slot de helling van het terrein, beperkten enerzijds de mogelijkheden maar inspireerden de ontwerper anderzijds tot een subtiele ontwerpmatige oplossing.

Er werden verschillende ontwerpen voorgesteld en besproken maar uiteindelijk werd gekozen voor een niet voor de hand liggende oplossing: door het volledige gebouw los te koppelen van het maaiveld en 1,2m ‘op te tillen, werd de bouwdiepte geoptimaliseerd en gedeeltelijk in overeenstemming gebracht met het natuurlijke talud van het terrein. Op die manier parkeren de auto’s op ongeveer anderhalve meter diepte t.o.v. het nieuwe maaiveld en zijn ze grotendeels aan het zicht onttrokken en ‘delen’ ze de beschikbare, kostbare bouwoppervlakte met de hogergelegen kantoorruimtes. Anderzijds krijgt je de illusie dat het gebouw ‘zweeft’ en wordt het laden en lossen van vracht- en bestelwagens vergemakkelijkt.

Op het zuidelijke gedeelte van het verzonken parkeerterrein, deels op de plaats waar het bestaande gebouw ingeplant was, wordt in eerste fase het kantoorgebouw annex magazijn gebouwd met een footprint van ongeveer 1.900m2. Dit geeft de opdrachtgever de kans om in de toekomst de bebouwde oppervlakte quasi te verdubbelen als de noodzaak zich voordoet.

Op de zuidwesthoek van het gebouw, aan de Grauwmeer (de parallelweg met de E40) werden het magazijn en laadkade ontworpen. De weg voor het vrachtverkeer wordt zo ontkoppeld van het verkeer van de werknemers en de bezoekers en volgt de perceelgrenzen die niet aan de openbare weg liggen, en de bedrijvigheid van de laadkade wordt onttrokken aan de esthetische beleving van de rest van het gebouw. De werknemersingang is centraal in het gebouw ontworpen en via het parkeerterrein bereikbaar. De bezoekers betreden het gebouw via een helling die het niveauverschil tussen het nieuwe maaiveld en de vloerpas van het gebouw overbrugt. De ruime inkomhal is ‘strategisch’ gesitueerd. Links ervan bevinden zich enkele (directie-)kantoren, een back-office met flex-ruimte en een cosy corner. In het verlengde van de inkomhal bereik je via een secundaire hal het sanitair, de serverruimte, de trap en de lift en uiteindelijk het magazijn. Aan de andere zijde van dit functionele en logistieke blok bevindt zich een groot landschapskantoor inclusief een cosy corner, daarrond nog aparte kantoren, vergaderruimtes en een flex-lounge.

Via de hoofdtrap in de inkomhal bereikt men de verdieping. De indeling is quasi identiek aan deze van de begane grond met rechts van de hal een groot landschapskantoor met daarrond ook afzonderlijke kantoren en vergaderzalen. Enkel de linkerzijde wijkt af: een grand café met stockage en dakterras zijn de blikvanger van deze verdieping. Via de vide en de dubbelhoge glaspartij in de gevel valt het daglicht zowel op de verdieping als op de begane grond rijkelijk binnen.

In het gevelontwerp vallen meteen de bronskleurige, geperforeerde lamellen op. Ze zijn een subtiele verwijzing naar het sinusvormige logo van SIMAC. Tegelijkertijd zijn het zonwerende elementen en is er een perfect zicht van binnen naar buiten maar garanderen ze de privacy van het interieur vanuit de omgeving. De randen van het gebouw – zowel boven- als onderaan – werden uitgevoerd met zwart geglazuurde, keramische tegels met een reliëf. Het materiaal contrasteert qua textuur en kleur met het aluminium en geeft de totaliteit een bijzonder origineel en stijlvol uitzicht. De betonnen helling met de bronskleurige leuning voegt naast de horizontaliteit en de verticaliteit een derde ‘beweging’ toe aan het gevelontwerp. Het volume van het magazijn is met architectonisch zichtbeton bekleed en zorgt voor een solide gevelaccent. 

Het toekomstige groen rond het gebouw zal een perfecte overgang vormen van de ‘grondgebonden’ omgeving en het ‘zwevende gebouw’. Door de parkeersituatie te optimaliseren blijft er opvallend veel ruimte over voor restgroen.

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met betonkernactivering. Om het interieur – dat vooral bestaat uit een combinatie van eenvoudig design en nobele kleurschakeringen van donkere kleuren in combinatie met lichte kleuren en tactiele materialen – zo sober mogelijk te houden, werden alle technische leidingen in een verhoogde vloer geplaatst. Alle verlichting is aan het betonnen plafond bevestigd. Aan de ramen wordt de ventilatie en de installatie voor eventuele bijverwarming ingewerkt. Het ontwerp en de uitwerking van de vloerbekleding komt overeen met en verwijst naar het ontwerp van de gevelpanelen.

Architects in Motion ontwierp met dit bedrijfsgebouw een veruitwendiging van de signatuur van SIMAC. Hoewel het oorspronkelijke ontwerp als een brutalistisch betonnen gebouw werd ontworpen en de lamellen in hout waren voorzien, koos Bart Janssens uiteindelijk in overleg met CEO dhr. van Schagen voor een ‘warmere’ uitstraling, een gevoel dat voor dhr. van Schagen beter paste bij de verpersoonlijking van de visie en missie van het bedrijf. Tegelijkertijd moest het ontwerp pretentieloos en tijdloos zijn. SIMAC trekt de beste IT’ers aan en wil hen in de meest optimale omgeving tewerkstellen. AIM bewijst met dit gebouw dat een architect, zonder toegevingen te doen aan zijn esthetische overtuiging en zijn kwaliteitsprincipes te verloochenen, in samenwerking met de opdrachtgever tot een perfect ‘compromis’ kan komen, waarbij dat woord geen enkele negatieve connotatie heeft. Een gebouw dat de grenzen opzoekt en rekening houdt met de ideeën, wensen, verwachtingen, … van alle partijen kan enkel een succes worden en zijn.


Delen op:



ADRESSEN

Parklaan 146

2300 Turnhout

België

Louis Pasteurstraat 21

3920 Lommel

België

CONTACT

Heb je vragen? Neem gerust contact op via onderstaande gegevens:

+32 (0) 14 41 32 32

info@architectsinmotion.be

NIEUWSBRIEF

Blijf up to date.


Onze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren en onze dienstverlening te optimaliseren. Lees ook de Privacy & Policy