De Ark en AIM in Schoonbroek

Beelden

30 Jun 2017

Na wedstrijdontwerp werd de opdracht voor het bouwen van een 20-tal woningen toegewezen aan Architects in Motion.

De projectzone is gelegen in het centrum van Schoonbroek, een gehucht van Retie op een strategische locatie en op een boogscheut van de kerk, waar de meeste faciliteiten zijn gebundeld.

Rekening houdend met het programma en het vooropgestelde doel om een meerwaarde te betekenen voor de buurt, kiest Architects in Motion er bewust voor af te stappen van een morfologie van een typische Vlaamse verkavelingsomgeving. In tegenstelling tot de fijne korrel van individuele en geclusterde woningen wordt het project vormgegeven als een ‘Urban Villa’, een bouwvolume dat langs alle zijden benaderbaar en gelijkwaardig is. Dergelijke benadering biedt vrijheden naar oriëntatie en inplanting. Het clusteren en stapelen van woningen resulteert bovendien in meer publiek groen. De ligging van het perceel, begrensd door twee straten, laat toe het project uit te werken als op zich staande objecten, een herkenningspunt in de wijk, dit met het nodige respect voor de privacy van de bewoners en de buren. Het bouwvolume heeft het uitzicht van een residentiële ontwikkeling en zal bijgevolg opgenomen worden in de omgeving als een collectief woonproject in plaats van een sociaal woonproject. Zo wordt de gevel van het hoofdvolume uitgewerkt in een zandkleurige parementsteen, de circulatiekern met een houten gevelbekleding. Deze materialen zijn beiden in harmonie met de natuurlijke omgeving. Bovendien verlagen de constructie en de gekozen materialen het energiegebruik tot een minimum. 

Een genereuze houding naar de omgeving, de durf om af te stappen van de heersende morfologie en typologie en het doordacht clusteren van wooneenheden met oog voor flexibiliteit en duurzaamheid maken het wonen aangenamer.


Delen op:ADRESSEN

Parklaan 146

2300 Turnhout

België

Louis Pasteurstraat 21

3920 Lommel

België

CONTACT

Heb je vragen? Neem gerust contact op via onderstaande gegevens:

+32 (0) 14 41 32 32

info@architectsinmotion.be

NIEUWSBRIEF

Blijf up to date.


Onze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren en onze dienstverlening te optimaliseren. Lees ook de Privacy & Policy