Compact wonen in de stad

Beelden

01 Feb 2016
Mits engagement een zegen voor jong architecturaal erfgoed. 

Een koppel waarvan de kinderen reeds enige tijd het huis uit waren, wilden hun ruime woning aan de rand van Turnhout inruilen voor een compacte woongelegenheid in het centrum van de stad. Hun oog viel op de woning J. Hermans van architect Edward Van Steenbergen. De woning dateert van 1938-1939 en staat geregistreerd als jong erfgoed, een belangrijk uitgangspunt tijdens zowel het ontwerpproces als de uitvoering. 

Het ontwerpproces was een evenwichtsoefening tussen het handhaven van het jonge, verwaarloosde erfgoed en het realiseren van hedendaags wooncomfort voor de opdrachtgever. Om te voldoen aan de vraag van de opdrachtgever onderging de bestaande woning een grondige metamorfose, dit met de nodige aandacht voor de huidige EPB-eisen. De woning werd volledig open getrokken en achteraan werd een nieuwe aanbouw uitgewerkt. Het terras werd verplaatst van de begane grond naar de eerste verdieping. Deze ingrepen resulteren in meer oppervlakte, ruimtelijkheid en licht. Daarnaast werden de technische installaties herbekeken. Doordachte materiaalkeuzes en aandacht voor vormelijke details, zowel binnen als buiten, vormen de basis voor het behoud van het eigenlijke karakter van de woning. Zo werd de voorgevel hersteld in zijn oorspronkelijke staat, met behoud van het gebogen raam op de begane grond. Ook het pronkstuk van de woning, de monumentale trap met originele leuning, is volledig behouden. 

Kortom, De woning werd omgebouwd tot een functionele, sfeervolle en compacte stadswoning, met aangename buitenruimte, die de sfeer blijft uitstralen die E. Van Steenbergen bij zijn ontwerp nastreefde. De specifieke aandacht voor hedendaagse eisen naar wooncomfort en het behoud van de originele vormelementen maken dat de kostprijs van deze renovatie gelijk is aan die van een nieuwbouwappartement. Dit project toont aan dat er, mits het nodige engagement, toekomst is voor jong architecturaal erfgoed in steden.


Delen op:ADRESSEN

Parklaan 146

2300 Turnhout

België

Louis Pasteurstraat 21

3920 Lommel

België

CONTACT

Heb je vragen? Neem gerust contact op via onderstaande gegevens:

+32 (0) 14 41 32 32

info@architectsinmotion.be

NIEUWSBRIEF

Blijf up to date.


Onze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren en onze dienstverlening te optimaliseren. Lees ook de Privacy & Policy