Architects in Motion en DE ARK in Merksplas

Beelden

11 Mar 2016

Architects in Motion werd, na architectuurwedstrijd, aangesteld als ontwerper voor een nieuw bouwproject in Merksplas in opdracht van DE ARK. Woonmaatschappij DE ARK stelt zich tot doel kwaliteitsvolle en betaalbare woonprojecten te realiseren die zich maximaal integreren in de omgeving waardoor de leefbaarheid van de buurten eromheen verhoogd wordt. Het unieke bouwproject is gelegen pal in het centrum van Merksplas en omvat naast 10 woongelegenheden ook een multifunctionele ruimte voor de vzw ’t Vonderke. 

De beperkte afmetingen en noordgerichte oriëntatie van het terrein vormden een belangrijk uitgangspunt tijdens het ontwerpproces. Vorm en oriëntatie hebben een grote impact op de energiebehoeften van een gebouw. Daarom werd gekozen voor een compact balkvolume, waarbij de begane grond volledig voor ’t Vonderke voorbehouden is, de 2 bovenliggende verdiepingen omvatten telkens 5 appartementen, allen bereikbaar met slechts één circulatiekern. 

De woonruimtes van de appartementen zijn naar het oosten, zuiden of westen georiënteerd. Aan de noordzijde bevinden zich uitsluitend slaapkamers en de verticale circulatiekern. De bovenliggende terrassen en luifels zorgen in de zomermaanden voor extra schaduwwerking, terwijl in de tussenseizoenen en in de wintermaanden de laagstaande zon onder de luifels en terrassen tot in de woonruimtes kan binnendringen.

Naar materialisatie toe wordt ervoor gekozen het sokkelvolume af te werken met een rode gevelsteen, een materiaal dat in het verleden haar kwaliteiten reeds bewezen heeft in functie van stootvastheid en duurzaamheid. Het bovenliggend balkvolume wordt afgewerkt met lichtgrijze leien in trapdekking.

Een weloverwogen, moderne en kenmerkende vormgeving resulteert in een esthetisch geheel dat aansluit bij en maximaal afgestemd is op de kwaliteiten van de site en de omgeving. Dit project, gelegen in het centrum, draagt tevens bij tot kernversterking. Het kan mee de basis vormen voor de verdere ontwikkeling van de dorpskern tot een leefbare omgeving.

woonmaatschappij DE ARK creëert kansen voor kwaliteitsvol en betaalbaar wonen en leven. In onze gevarieerde mix van nieuwe, gerenoveerde en goed onderhouden woningen vinden onze huurders en kopers een eigen thuis. Een aantrekkelijke woon- en leefomgeving is ook belangrijk. Daarom zetten wij ons actief in voor de leefbaarheid in onze buurten.

DE ARK telt 60 medewerkers en werkt samen met Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Hoogstraten, Kasterlee, Lille, Merksplas, Mol, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar. 

’t Vonderke is een kleinschalig initiatief dat dagopvang biedt aan niet-schoolgaande kinderen en jongeren tot 21 jaar met een mentale en/of meervoudige handicap. De kinderen worden begeleid aangepast aan hun zorgvraag, ook buiten de schoolvakanties.


Delen op:ADRESSEN

Parklaan 146

2300 Turnhout

België

Louis Pasteurstraat 21

3920 Lommel

België

CONTACT

Heb je vragen? Neem gerust contact op via onderstaande gegevens:

+32 (0) 14 41 32 32

info@architectsinmotion.be

NIEUWSBRIEF

Blijf up to date.


Onze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren en onze dienstverlening te optimaliseren. Lees ook de Privacy & Policy