AIM verwelkomt Rik Hendrickx als interieurontwerper

Beelden

02 Nov 2022

Kempenaar in hart en nieren Rik Hendrickx studeerde interieurarchitectuur aan Sint Lucas in Brussel. Hij groeide op in een gezin waar de liefde voor het interieur in het algemeen en het designmeubel in het bijzonder meer dan voelbaar aanwezig waren. Zijn grootmoeder had een meubelwinkel in Turnhout die zijn vader Luc eind jaren ’50 overnam. Luc Hendrickx richtte Meubelen Sint-Antonius op waarmee hij het ‘betere meubel’ in de Kempen en verre omstreken introduceerde. Daarbij was hij bereid ver te gaan: om ‘het meubel als object’ de aandacht te kunnen bieden die het verdiende, gaf hij in 1967 aan Lou Jansen en Rudi Schiltz de opdracht om aan de rand van Turnhout een toonzaal annex ateliers en opslagruimtes te ontwerpen. Luc en zijn architecten slaagden in hun opzet: het gebouw werd een symbool voor de meubelzaak en een icoon van de Turnhoutse School.

Wanneer Luc Hendrickx in 1972 door een ongeval overlijdt, wordt Meubelen Sint-Antonius verkocht aan de broers Frans en Vic Vermeeren die het met Meubelambacht fusioneert tot Master Meubel. Lucs weduwe hertrouwt later met architect Carli Vanhout, vader van architect en AIM-medeoprichter Luc Vanhout. Door deze speling van het lot smelt Riks interieurhorizon samen met de architectuurinvloeden van Jozef en Paul Schellekens en Carli en Luc Vanhout.

Al op 17-jarige leeftijd gaat Rik elk weekend als student werken bij Master Meubel waar hij - na zijn studies - als interieurarchitect wordt aangeworven. Redelijk vlug beseft hij dat zijn ambities hoger liggen en begint hij een eigen designmeubelzaak in Westerlo. Daarnaast ontwerpt hij interieurprojecten. Het succes van de ontwerpactiviteit en de concurrentie met de verkoop van designmeubelen via het internet, zorgt ervoor dat Rik zich volledig gaat toeleggen op interieurcreaties. 

In zijn werk laat Rik zich inspireren door de hoeveelheid en diversiteit aan prikkels in onze maatschappij en dit op zowel grote – een grootstad, een kunstgalerij of een museum – als kleine schaal – een gevonden kei, een nieuw ontdekt restaurant of een lied. Een andere dualiteit vind je ook terug in zijn artistieke inspiratoren. Enerzijds heb je het brutalisme van Oscar Niemeyer en zelfs Michael Borremans en het symbolisme van Léon Spilliaert, anderzijds leert hij van de realistische fijnzinnigheid van de modernisten Alvar Aalto en Luis Barragán en modeontwerper Dries Van Noten. In het interieurwerk van Ilse Crawford en Andrée Putman erkent hij de symbiose van deze dualiteit die misschien ook wel typerend is voor zijn eigen werk: de mens centraal stellen door omgevingen te ontwerpen waarin hij zich goed voelt en zijn ruimere wereld (h)erkent. Daarbij gebruikt hij bij voorkeur ‘echte’, natuurlijke materialen en contrasten in kleur/textuur/structuur/licht/schaduw. 

Sinds eind 2020 maakt Rik als interieurontwerper deel uit van het AIM-team en is de cirkel rond. Samen met Bart Janssens en plusbroer Luc Vanhout zal hij in de toekomst als keylid van het ontwerperscollectief projecten vormgeven en dit o.a. vanuit ‘het Achterhuis’, waar Rik een deel van zijn jeugd doorbracht. Tot slot: in 2019 ontwierp AIM een nieuwe uitbreiding voor Master Meubel, daar waar voor Rik alles begon.

Lees ook:


Rik en zijn vader Luc Hendrickx - 1969

Luc Hendrickx - 1970

Maquette Meubelen Sint-Antonius - architect Lou Jansen - 1968

Het gebouw van Master Meubel als icoon van de architectuur van de Turnhoutse School zoals voorzien op de cover van het boek uitgegeven door Ar-Tur - ‘Architectuur in de golden sixties’.

Delen op:


Gerelateerd nieuws

23 AUG 2022

Bakkerij Dellafaille een geschenk uit de hemel op het “Nieuw Zuid”



ADRESSEN

Parklaan 146

2300 Turnhout

België

Louis Pasteurstraat 21

3920 Lommel

België

CONTACT

Heb je vragen? Neem gerust contact op via onderstaande gegevens:

+32 (0) 14 41 32 32

info@architectsinmotion.be

NIEUWSBRIEF

Blijf up to date.


Onze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren en onze dienstverlening te optimaliseren. Lees ook de Privacy & Policy