Talander – erfgoed en CLT : een ideale combinatie / by Bart Janssens

Architects in Motion transformeert de oude Wouwershoeve in Arendonk tot een centrum voor actieve natuur- en cultuurbeleving. 

Agentschap Natuur en Bos koos Talander, een organisatie die woon- en dagbesteding biedt aan volwassenen met een verstandelijke beperking, om de Wouwershoeve uit te bouwen. Door haar ligging aan de rand van het natuurgebied de Hoge Vijvers in Arendonk kan de Wouwershoeve fungeren als toegangspoort naar de prachtige omgeving met haar unieke landschappen en natuur.  

Het project wordt in meerdere fases uitgevoerd. De eerste fase, namelijk de renovatie en herbestemming van de grote schuur tot ontmoetingsruimte met theehuisje, werd in 2018 afgerond. De bewoners van Talander zijn tevens de gastheren en -vrouwen voor alle activiteiten die er plaatsvinden. Passanten kunnen er verpozen en genieten van het weidse uitzicht. 

In de huidige fase worden het woonhuis en bijgebouw verbouwd tot een woning voor een begeleider en 4 zorgstudio’s voor bewoners. Beide zonevreemde gebouwen, die opgenomen zijn in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, worden volledig ontmanteld met uitzondering van de buitenmuren, die omwille van de erfgoedwaarde bewaard blijven. Tussen deze buitenmuren wordt een volledig nieuwe houten CLT (Cross Laminated Timber) constructie opgebouwd, een innovatieve bouwtechniek met een lage ecologische voetafdruk en een korte doorlooptijd. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen, wat bijdraagt tot de integratie van de bouwwerken in de (natuurlijke/unieke) omgeving.

De omliggende gronden krijgen een bestemming die de landschappelijke kwaliteiten optimaal in de verf zetten en exploreren. Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw is de deskundige partner voor de concrete invulling en uitwerking hiervan. 

Laat je verrassen door de stilte en de prachtige omgeving.

Eigenaar
Concessiehouder - initiatiefnemer
Architect

Aannemer
Aannemer technieken
Aannemer elektriciteit

Met steun van
In samenwerking met

 

Agentschap voor Natuur en Bos
Talander vzw uit Arendonk
Architects in Motion uit Turnhout

Arwo-bouw uit Arendonk
Van Mechgelen, Pieter uit Arendonk
Van Bouwel, Pieter uit Ravels

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw
Vormingplus Kempen
Gemeente Arendonk