Handbogenhof - Lier / by Bart Janssens

Na de sloop van het voormalige woonzorgcentrum in de Kanunnik Davidlaan in Lier, ontstond een bijzondere opportuniteit voor een herontwikkeling van de site. Door een intense en positieve samenwerking via een PPS formule, met o.a. de Stad Lier, OCMW Lier, Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, Artes Group en Architects In Motion werden de bijzondere kwaliteiten van de site in kaart gebracht en omgezet in een weloverwogen masterplan met veel doorzichten en publieke ruimte.

De hedendaagse architectuur streeft naar een optimale integratie van het project in de historische context van de Lierse binnenstad. 

Geïnspireerd op de vele pittoreske hoekjes en pleintjes van de stad Lier biedt het project een maximale doorwaadbaarheid voor voetgangers en fietsers met veel groenaanleg. Een oase van rust in een bruisend stadsdeel. Het project verbindt de historische structuren van de oude wallen, Kapucijnenvest en de groene vesten langsheen de recentelijk gerestaureerde godshuizen. De diagonale wandelas doorheen het groene binnenplein geeft een prachtig zicht op de spits van de Sint-Gummaruskerk. Een eigentijdse vormgeving met lichtgrijs genuanceerde baksteenarchitectuur gecombineerd met architecturale gevelafwerking in een bruisende schoolomgeving biedt schitterende opportuniteiten als aangename woonomgeving voor zowel jonge gezinnen als ouderen. 

Opdrachtgever: Artes group + CAAAP - www.artesgroup.be / www.CAAAP.be

Architect: Architects In Motion - www.architectsinmotion.be

Studiebureau stabiliteit: Dexco - www.dexconv.be

Studiebureau technieken: Arcadis - www.arcadis.com

Studiebureau akoestiek: De Fonseca - www.defonseca.be

Landschapsarchitect: OKRA - www.OKRA.nl

Sfeerbeelden: Make Me - www.makeme.be