Wonen in het park / by Bart Janssens

Omgeving en Architects in Motion kiezen kwaliteit boven kwantiteit.

Met het project De Wal te Hamont-Achel brengt het ontwerpteam publiek groen in het stadscentrum. Op een boogscheut van het marktplein wordt 2/3 van het projectgebied ingericht als een voor publiek toegankelijke, maar autovrije zone. Het groene karakter, de waterinfiltratie en de bestaande infrastructuur vormen de uitgangspunten van het ontwerp. Rondom dit park worden vijf bouwvolumes opgetrokken, goed voor 66 woongelegenheden en een beperkt aantal commerciƫle ruimten. Bijzondere aandacht wordt besteed aan collectieve functies zoals een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en fietsenstallingen. Ter vrijwaring van het park wordt het parkeren ondergronds georganiseerd. Een bewuste keuze voor een mix aan woontypes draagt bij tot de sociale diversiteit in het centrum van Hamont-Achel. Een doordacht materiaalgebruik resulteert in een eerlijke, tijdloze architectuur op schaal van de nabije omgeving.

Het project De Wal is het toonbeeld van verdichting van het centrum, de versterking van de publieke ruimte en kwalitatieve woningen.

https://omgeving.be/blog/2019/01/16/gewonnen-wonen-in-het-park/

https://www.hamont-achel.be/nieuwsdetail/438/plannen-wonen-in-het-park-uit-de-doeken-gedaan


Opdrachtgever / Projectontwikkelaar

Aannemer

Architect

Landschapsarchitect

Studiebureau