AIM parkeert THOR / by Bart Janssens

Architects in Motion is, na een ontwerpwedstrijd, door de stad Genk aangesteld als ontwerper van een eerste opbergkast voor auto’s. 

AIM beoogt een flexibel parkeersysteem dat dankzij standaardisatie en prefabricage uitbreidbaar en demonteerbaar is, dit volledig volgens het cradle tot cradle principe. Het parkeergebouw wordt voornamelijk opgebouwd uit onbehandelde materialen. Hierdoor kunnen deze, na demontage, ingezet worden voor andere doeleinden.

Een eerste parkeergebouw zal uitgewerkt worden ter plaatse van het Thorpark, een technologiepark in volle ontwikkeling. Het betreft een parkeergebouw voor 250 wagens tegenover de T2-campus. De constructie bestaat uit maximum vier verschillende modules: de parkeervloer, de circulatieconstructie, het dak en de gevel. Er zal bijgevolg weinig in situ
gefabriceerd moeten worden. Het is mogelijk de constructie af te breken en op een andere locatie in een configuratie naar keuze herop te bouwen. Naargelang de noden kan het parkeergebouw uitgebreid worden met een groengevel, groendak en/of zonnepanelen. De groengevel biedt niet alleen voordelen op esthetisch maar ook op ecologisch vlak. Bovendien is de constructie dankzij de groengevel in harmonie met de natuurlijke omgeving van de site. Ook deze toegevoegde elementen zijn gestandaardiseerd.

In samenwerking met de stad Genk wil Architects in Motion het ontwerpvoorstel verder uitwerken tot een duurzaam, helder en eerlijk ontwerp, tot een voorbeeldproject voor de toekomst.

Samenstelling ontwerpteam:

Architectuur / coördinatie en omgevingsaanleg: Architects in Motion
Studie speciale technieken: Groep Infrabo nv – Westerlo
Studie stabiliteit: Studiebureau Forté - Geel
Veiligheidscoördinatie: ASBT – Geel