Oude hoeve wordt poort naar de natuur / by Bart Janssens

Architects in Motion engageert zich om de oude Wouwershoeve in het natuurgebied ‘de Hoge Vijvers’ in Arendonk om te vormen tot een centrum voor actieve natuur-, landbouw- en cultuurbeleving. 

Eigenaar ‘het Agentschap voor Natuur en Bos’ selecteerde de vzw Talander, een organisatie die woon- en dagbesteding biedt aan volwassenen met een verstandelijke beperking, om de Wouwershoeve en omgeving te ontwikkelen. In een eerste fase wordt de oude schuur gerenoveerd tot ontmoetingsruimte met theehuisje. Zo kunnnen passanten er verpozen en genieten van het weidse uitzicht. In een tweede fase zal het hoevegebouw zelf onder handen worden genomen in functie van de zorg.

Voor dit project krijgt Talander de steun van LEADER, het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Voor de verdere uitbouw van de Wouwershoeve werkt de vzw Talander samen met heel wat lokale partners zoals Velt vzw, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw, Toerisme Arendonk vzw, Hecht Arendonk, Vormingplus Kempen, Natuurpunt en Oxfam Wereldwinkel.

Voor de bouwwerken zelf kan Talander rekenen op bedrijven die in de buurt gevestigd zijn, zoals Algemene Bouwonderneming Frans Willems uit Ravels en Energieconcepten uit Arendonk.

Verder advies wordt geleverd door:

- Studie stabiliteit: Studiebureau Van Hoorickx
- EPB-Verslaggeving: Esta-Advies
- Veiligheidscoördinatie: ASBT