Frako - Gevelrenovatie van een bedrijfsgebouw / by Bart Janssens

De showroom van Frako, toonaangevend fabrikant van keukens en interieur op maat, was aan vernieuwing toe. Architects in Motion en de bouwheer sloegen de handen in elkaar en bezorgden de gevel van de showroom een nieuwe uitstraling. Ook de parking werd onder handen genomen door het gebruik van grote betonplaten. Dit alles resulteerde in een hedendaagse, uitnodigende showroom.

Frako bevindt zich op een bescheiden bedrijventerrein langsheen de Welvaartstraat in Weelde, een deelgemeente van Ravels. De bebouwing op het bedrijventerrein is voornamelijk één tot twee bouwlagen hoog. Rondom de bebouwing bevindt zich hoofdzakelijk verharding. Deze doet dienst als parkeerruimte of laad- en losruimte.

Het bestaande bedrijfspand met showroom kenmerkte zich door een metalen gevelbekleding, bardage en reflecterende beglazing. Aan de oostzijde van de showroom is de gevel opgebouwd uit betonnen gevelpanelen. Voor de bestaande gevel werd een nieuwe gevelconstructie gebouwd. De bestaande gevel werd na realisatie van de nieuwe gesloopt, met een beperkte uitbreiding van de showroom tot gevolg.

Het industriële karakter van de bestaande gevel kende een sterke upgrade, doch met andere gevelmaterialen. De nieuwe gevel is structureel opgebouwd uit een lichte staalconstructie met gegalvaniseerde profielen. De gevel bestaat deels uit prefabbetonpanelen en deels uit buitenschrijnwerk met transparante beglazing. De volledige voorzetgevelconstructie werd langs de binnenzijde geïsoleerd. De betonnen prefabpanelen komen terug in de heraangelegde parking. Deze werd ook voorzien van nieuwe plantenhagen.

Kortom, de nieuwe gevel in combinatie met de nieuw aangelegde parking bezorgen het gebouw een hippe hedendaagse speelse look met een industrieel karakter.