Woning VHB - Arendonk / by Bart Janssens

De opdrachtgever zocht naar rust en ruimte na een hectische professionele carrière. Deze plek werd gevonden in landelijk gebied, omgeven met weilanden en zicht op een kanaal.

Het bouwvolume is, naar typologie van een langgevelhoeve, bewust strak gehouden. De volledige buitenschil werd uitgevoerd in geglazuurde tegelpannen in een wijnrode kleur. De afwerkingdetails werden in koper uitgevoerd. Het buitenvolume is voorzien van gemotoriseerde luiken, zodat de woning volledig afgesloten kan worden. De voorzijde van de woning is introvert, zonder asociaal te zijn. Aan de achterzijde wordt het strakke volume doorbroken door een glazen uitbouw. Deze uitbouw maakt het mogelijk ten volle te genieten van het wijdse zicht.

De zoektocht naar rust en ruimte is eveneens vertaald in het interieur. De basis van de wanden, vloeren en plafonds werd bewust beperkt tot twee textuurloze kleuren: zuiver wit en mat zwart. Hierdoor ontstaat een leeg canvas waaraan de bewoner op zijn tempo en volgens zijn smaak zijn eigen ding kan toevoegen. Een aantal uitgebalanceerde accenten met uitgesproken textuur werden reeds toegevoegd; opvallende natuursteen, een gefumeerde spiegel, roze handgeknoopt Scandinavisch tapijt, een op maat gemaakte lichtsculptuur door Adalbert Gans en digitale prints van Glenn Huyben.

De tuin tracht pragmatisch een minimum aan visuele schermen te voorzien, daar waar nodig. Uiteindelijk is het doel om zo goed mogelijk in het weidse landschap te integreren, zonder vermoeiende accenten.

PROJECTGEGEVENS

Bouwheer: Privé
Bouwplaats: Arendonk
Architect: Mieke Goris, architect, Architects in Motion
Aannemers: Rombouts Bouwbedrijf, Metaalwerken Claessen,
Vermat, Horsting Henny, Demessemaeker, Masser heating & ventilation concepts,
E.V.I., Bro-tec, Smego metaalwerken, Weygers totale projectinrichting, ILB interieur
Studie stabiliteit: Studiebureau Chalybs
EPB-Verslaggever: Studiebureau Dimar
Veiligheidscoördinatie: Studiebureau Dimar
Oppervlakte: 329m2
Start der werken: september 2014
Einde der werken: april 2016
Fotograaf: Liesbet Goetschalckx