Silsburg Retour - Deurne / by Bart Janssens

‘Een hoekperceel vraagt een prominente afwerking.’ Dit is de meest passende omschrijving voor het projectgebied grenzend aan de eindhalte van de tramlijn Silsburg. De site wordt omsloten door drie belangrijke verkeersassen. Op het perceel bevinden zich momenteel een industrieel ogende garage en een woning. In tegenstelling tot de bestaande toestand heeft Architects in Motion gestreefd naar een ontwerp dat de kwaliteiten van het perceel ten volle benut.

Het ontwerpend onderzoek en intensief overleg met diverse stakeholders leidden tot het ontwerp van een volwaardig bouwblok dat winkelen en wonen verenigt.  

De begane grond herbergt een versmarkt met een winkeloppervlakte van circa 2.000m2 .  Daarnaast wordt ruimte voorzien voor kleinhandel en horeca. Hierdoor ontstaat een levendige plint die de omgeving doet heropleven. Boven de commerciële plint worden drie bouwlagen met in totaal 63 appartementen uitgewerkt. Deze woongelegenheden situeren zich rond een gemeenschappelijke daktuin. Ondergronds omvat het project twee bouwlagen ten behoeve van parkeren voor zowel bewoners als bezoekers.

Bestaande toestand

Ter hoogte van de eindhalte van de tramlijn krijgt het bouwblok een duidelijke ‘kop’.  Deze kop, het vervolledigen van het bouwblok en de levendige plint geven de omgeving een positieve impuls. Het project vormt het sluitstuk van het stedelijk weefsel van de plek “Silsburg”.

PROJECTGEGEVENS

Bouwheer: Peeters-Govers nv - super -versmarkten, B&R Bouwgroep nv, Immo Vanstechelman nv
Bouwplaats: Herentalsebaan 683 - 2100 Deurne
Architect: Bartolomeu (Bart Janssens, architect - zaakvoerder), Architects in Motion bvba
Studie stabiliteit en technieken: Arcadis Belgium nv
Renders: Estúdio MRGB