Nieuwe vleugel AZ Herentals goed onthaald by Bart Janssens

Het ontwerp van het ‘Zorgstrategisch Plan' van AZ Herentals dateert van 2002.
De bouwwerken werden aangevat in 2008 en uitgevoerd in 3 fases.
Het is verheugend vast te stellen dat de ideeën van het toenmalige masterplan tot in 2019 overeind gebleven zijn.
Het recent in gebruik genomen sluitstuk werd ontworpen met veel zorg voor volume, schaal, materialisatie en detail rekening houdend met de naastgelegen 800 jaar oude geklasseerde gebouwen van het ziekenhuis.
Via de ontwerp-tool van de ‘helende omgeving’ en de visie van onder meer ‘Maggies Centres’ - https://www.maggiescentres.org/about-maggies/ werd het interieur tot in het kleinste detail uitgewerkt.
Niet zonder enige trots stelt het AIM-team vast dat al de inspanningen bijzonder goed gesmaakt worden door zowel de patiënten, de bezoekers als de medewerkers van AZ Herentals.

Zie publicatie onderaan - Bouwen aan de Zorg - augustus/september 2019

Alle partners in ontwerp
Opdrachtgever
Architect
Studiebureau stabiliteit
Studiebureau technieken en EPB
Veiligheidscoördinatie


vzw AZ St.- Elisabeth Herentals
Architects in Motion uit Turnhout
Studiebureau Forté uit Geel
Studiebureau De Klerck NV uit Brugge
Advies- en studiebureau Thielemans bvba uit Geel

Alle partners in uitvoering
Aannemer
Aannemer HVAC
Aannemer Sanitair
Aannemer Medische
Aannemer Liften


DCA uit Beerse
Imtech Belgium NV/SA uit Alken
Verschueren BVBA uit Turnhout
Heyer Benelux NV uit Sint-Truiden
Thyssenkrupp Liften Ascenseurs n.v.-s.a. uit Brusse

Foto’s door Najib Amali en DCA

 

Flexplek Architects in Motion Limburg operationeel by Bart Janssens

Op vrijdag 13 september werd de Limburgse ‘antenne' van Architects in Motion in gebruik genomen. Tijdens een informele drink konden de aanwezigen kennismaken met de flexplek in het 'Office Center' van Noordlink in Lommel.

Enkele sfeerbeelden.

Talander – erfgoed en CLT : een ideale combinatie by Bart Janssens

Architects in Motion transformeert de oude Wouwershoeve in Arendonk tot een centrum voor actieve natuur- en cultuurbeleving. 

Agentschap Natuur en Bos koos Talander, een organisatie die woon- en dagbesteding biedt aan volwassenen met een verstandelijke beperking, om de Wouwershoeve uit te bouwen. Door haar ligging aan de rand van het natuurgebied de Hoge Vijvers in Arendonk kan de Wouwershoeve fungeren als toegangspoort naar de prachtige omgeving met haar unieke landschappen en natuur.  

Het project wordt in meerdere fases uitgevoerd. De eerste fase, namelijk de renovatie en herbestemming van de grote schuur tot ontmoetingsruimte met theehuisje, werd in 2018 afgerond. De bewoners van Talander zijn tevens de gastheren en -vrouwen voor alle activiteiten die er plaatsvinden. Passanten kunnen er verpozen en genieten van het weidse uitzicht. 

In de huidige fase worden het woonhuis en bijgebouw verbouwd tot een woning voor een begeleider en 4 zorgstudio’s voor bewoners. Beide zonevreemde gebouwen, die opgenomen zijn in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, worden volledig ontmanteld met uitzondering van de buitenmuren, die omwille van de erfgoedwaarde bewaard blijven. Tussen deze buitenmuren wordt een volledig nieuwe houten CLT (Cross Laminated Timber) constructie opgebouwd, een innovatieve bouwtechniek met een lage ecologische voetafdruk en een korte doorlooptijd. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen, wat bijdraagt tot de integratie van de bouwwerken in de (natuurlijke/unieke) omgeving.

De omliggende gronden krijgen een bestemming die de landschappelijke kwaliteiten optimaal in de verf zetten en exploreren. Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw is de deskundige partner voor de concrete invulling en uitwerking hiervan. 

Laat je verrassen door de stilte en de prachtige omgeving.

Eigenaar
Concessiehouder - initiatiefnemer
Architect

Aannemer
Aannemer technieken
Aannemer elektriciteit

Met steun van
In samenwerking met

 

Agentschap voor Natuur en Bos
Talander vzw uit Arendonk
Architects in Motion uit Turnhout

Arwo-bouw uit Arendonk
Van Mechgelen, Pieter uit Arendonk
Van Bouwel, Pieter uit Ravels

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw
Vormingplus Kempen
Gemeente Arendonk

 

Architects in Motion en STORMloop by Bart Janssens

Architects in Motion neemt een engagement in STORMloop waardoor Herentals drie weken lang baadt in kunst. 

Van zaterdag 11 mei tot en met zondag 26 mei vindt STORMloop plaats, een participatief kunstenparcours waaraan meer dan 250 kunstenaars, bekende zowel als onbekende, het beste van zichzelf zullen geven. Het aanbod gaat van schilderen, beeldhouwen, tekenen met balpen,  over een vlooiencircus en performances tot muziekoptredens en dans. Wie het allemaal wil behappen, zal tijd en ogen te kort komen. 

STORMloop neemt zich voor academische kunst, amateurkunst en rebelse kunst te versmelten om het wezen van kunst thuis te brengen waar zij hoort en dat is als sociaal weefsel uiteraard overal. Met het originele openingsevent STORMloopT wil de organisatie ook de brug bouwen tussen sport en cultuur: de urban icon’s run. 

Architects in Motion houdt zo de vinger aan de pols en staat op die manier in de voorlinie bij nieuwe onderstromen in de stadsontwikkeling van Herentals. 

Wil je meer te weten komen over dit "Kassel van de Kempen", contacteer dan organisator Geert Verbist, mede-organisator Mieke Goris of perscontact Mark Eelen.

https://www.stormloop2019.be/homepage/

banner-fb.jpg
Geen lampen maar licht, geen wasmachine maar wasbeurten by Bart Janssens

Architects in Motion in ‘Ondernemers’ van april 2019 van Voka Mechelen Kempen - Vlaams netwerk van ondernemingen - over duurzaamheid.
Luc Vanhout: 'Maar de klimaat-opstanding van vandaag is toch nog wel andere koek. Het doet me denken aan mei ’68. Dat is echt een versnelling hoger’.

Nieuwe gebouwen voor VIBO by Bart Janssens

De scholengroep van het Vrij Instituut voor Buitengewoon Onderwijs (VIBO) verzamelt op een gevarieerd en groen domein ten oosten van het centrum van Oud-Turnhout verschillende onderwijsvormen onder begeleiding van een gemotiveerd lerarenkorps en directie. De bestaande infrastructuur is echter ontoereikend. De vele tijdelijke klascontainers die destijds geplaatst werden zijn energieverslindend en in zeer slechte staat.

Er is een masterplan opgesteld dat maximaal inspeelt op de troeven en mogelijkheden van het domein, de eisen van de verschillende leergroepen en dat flexibel de toekomstige aanpassingen en noden kan opvangen. Door de bebouwingszones strategisch in te planten in relatie met de reeds aanwezige gebouwen wordt een beheersbare en overzichtelijke scholencluster gevormd, die zich ontwikkelt vanuit het hart van de groene site. Elk gebouw gaat de relatie aan met het omliggende landschap enerzijds en de geborgen activiteits- en rustruimtes anderzijds.

Het voorgestelde eisenpakket van fase 1 (+/- 5.600 m2) wordt doelbewust opgesplitst in twee kleinere gebouwen dit om het bestaande karakter van de site, met zijn vrijstaande bouwvolumes in een groen domein, niet te doorbreken en om elk van beide scholen (secundair, kleuter- en lager onderwijs) hun eigen zichtbaarheid te geven. De volumes zijn sober vormgegeven en passen morfologisch in de omgeving. De lage gebouwen met prominente hellende daken integreren zich in de agrarische typologie die we in de omgeving terugvinden.

Er is gekozen voor een eenvormige materialisatie bestaande uit genuanceerde leien voor zowel de gevel als het hellend dak, gecombineerd met zichtbeton als plint. De natuurlijke, warme sobere gevel en dakafwerking reflecteert de bosrijke omgeving en integreert de volumes op een elegante manier in het landschappelijk schooldomein.

De nieuwe speelplaatsen worden een verlengstuk van het klaslokaal, een inspirerende en groene leeromgeving. Het ontwerp van de buitenruimte is opgevat als een avontuurlijk en glooiend spellandschap. Spelaanleidingen die de spontaniteit en de creativiteit van de kinderen stimuleren staan hierbij centraal.

Door de open scholencluster centraal te ontwikkelen laat het masterplan een veelvoud aan grensoverschrijdende samenwerkingen toe. Door de buurt maximaal te betrekken en de kwalitatieve groenzones te maximaliseren toont de school zich als groen ankerpunt in de wijk.

Opdrachtgever
Architecten

Landschapsarchitect
Studiebureau stabiliteit
Studiebureau technieken

VIBO
Architects In Motion - Turnhout
OM/AR architecten - Antwerpen
Omgeving - Antwerpen
Van hoorickx - Turnhout
Groep Infrabo - Westerlo

Na BIM en VR - 3D-printing by Bart Janssens

3D-printen kan meer en meer worden ingezet als ondersteuning tijdens het ontwerpproces. De mogelijkheden zijn eindeloos en met de huidige generatie printers ook toegankelijker. Het werken met BIM-modellen en VR levert ons als architect reeds veel voordelen. 3D-printen is een daaruit voortvloeiende logische stap. Een tastbaar model geeft immers een meerwaarde en extra inzicht in het ontwerp en komt op die manier het creatief proces tegemoet. AIM investeert in de toekomst met de S5 van Ultimaker, fabrikant van de meest nauwkeurige ‘open source’ 3D-printers op de markt, vele malen bekroond voor hun betrouwbaarheid en kwaliteit. Let’s have some fun.

Wonen in het park by Bart Janssens

Omgeving en Architects in Motion kiezen kwaliteit boven kwantiteit.

Met het project De Wal te Hamont-Achel brengt het ontwerpteam publiek groen in het stadscentrum. Op een boogscheut van het marktplein wordt 2/3 van het projectgebied ingericht als een voor publiek toegankelijke, maar autovrije zone. Het groene karakter, de waterinfiltratie en de bestaande infrastructuur vormen de uitgangspunten van het ontwerp. Rondom dit park worden vijf bouwvolumes opgetrokken, goed voor 66 woongelegenheden en een beperkt aantal commerciële ruimten. Bijzondere aandacht wordt besteed aan collectieve functies zoals een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en fietsenstallingen. Ter vrijwaring van het park wordt het parkeren ondergronds georganiseerd. Een bewuste keuze voor een mix aan woontypes draagt bij tot de sociale diversiteit in het centrum van Hamont-Achel. Een doordacht materiaalgebruik resulteert in een eerlijke, tijdloze architectuur op schaal van de nabije omgeving.

Het project De Wal is het toonbeeld van verdichting van het centrum, de versterking van de publieke ruimte en kwalitatieve woningen.

https://omgeving.be/blog/2019/01/16/gewonnen-wonen-in-het-park/

https://www.hamont-achel.be/nieuwsdetail/438/plannen-wonen-in-het-park-uit-de-doeken-gedaan


Opdrachtgever / Projectontwikkelaar

Aannemer

Architect

Landschapsarchitect

Studiebureau


Architects in Motion (België) en Estúdio MRGB (Brazilië) bundelen krachten. by Bart Janssens

English version below
Versão em português abaixo

NL - Architects in Motion (België) en Estúdio MRGB (Brazilië) bundelen krachten.
Toeval bestaat niet. Het is tijdens een architectuurtrip naar Brazilië in 2016 dat architect Bart Janssens, vennoot-zaakvoerder van Architects in Motion, in contact komt met architect Igor Campos, zaakvoerder van Estúdio MRGB in de hoofdstad Brasilia. Aanvankelijk gaat de interesse van Bart uit naar de iconische architectuur en de concepten van de jaren ’60 van onder meer Oscar Niemeyer, Paulo Mendes da Rocha, Vilanova Artigas, João Filgueiras Lima en de tuinen van Burle Marx. Maar al snel ontstond een bijzondere interesse in de hedendaagse architectuur van Igor en zijn collega’s. De vormentaal en benadering van de Braziliaanse architectuur van vroeger en nu sluiten nauw aan met het ideeëngoed van Architects in Motion. De wederzijdse vriendschap die ontstond na deze eerste kennismaking, resulteerde in 2017 in een tegenbezoek van Igor aan Architects in Motion. Tijdens dit bezoek werd uitgebreid de tijd genomen om kennis te maken met de visie, werkwijze en ontwerpen van Architects in Motion en werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om een bezoek te brengen aan de restanten van de architectuur van de ‘Turnhoutse School’ uit de jaren ’60 en ’70. Het DNA van Architects in Motion vindt immers haar grondslag in dit gedachtengoed. Nee, toeval bestaat niet. Na de sporadische grafische ondersteuning van MRGB voor het ontwerpteam van AIM sinds de eerste ontmoeting in 2016 groeit de wederzijdse interesse en ontstaat de behoefte tot een intensere samenwerking. Eind 2017 brengt Bart Janssens opnieuw een bezoek aan Brazilië. Ditmaal werd de tijd genomen om kennis te maken met de medewerkers van MGRB, hun werkwijze, visie en vaardigheden met de betrachting de reeds bestaande samenwerking verder uit te bouwen tot op het niveau van de visievorming en design. Na zijn terugkeer hebben Bart en Luc Vanhout de koppen bij elkaar gestoken en werd beslist, in overleg met Igor, om te komen tot een geïntegreerde samenwerking tussen AIM en MRGB in het kader van ‘it can and must be fun’. De twee teams in België en Brazilië werken vanaf nu wekelijks in overleg opdrachten uit en zullen daarvoor alle hedendaagse vormen van communicatie inzetten om tot een dynamisch proces te komen. Daarnaast wordt bekeken in hoeverre er kan worden samengewerkt in geval van wedstrijdontwerpen om aldus de verfrissende Zuid-Amerikaanse ideeën te integreren in de Belgische architectuur. Tenslotte zal de mogelijkheid worden geboden aan stagiair architecten en medewerkers om via uitwisseling op stage te gaan als medewerker op beide kantoren. Op die manier kunnen we elkaar nog beter leren kennen en kan dit unieke verhaal inspirerend zijn voor onze toekomstige medewerkers.

ENG - Architects in Motion (Belgium) and Estúdio MRGB (Brazil) join forces.
There’s no such thing as coincidence. During an architectural trip to Brazil in 2016 architect Bart Janssens, associate manager of Architects in Motion, comes into contact with architect Igor Campos, manager of Estúdio MRGB in the capital Brasilia. Bart’s interest initially goes out to the iconic architecture and the concepts of the 1960’s including Oscar Niemeyer, Paulo Mendes da Rocha, Vilanova Artigas, João Filgueiras Lima and the gardens of Burle Marx. Soon he develops a special interest in the contemporary architecture of Igor and his colleagues. The language of forms and the approach of the Brazilian architecture of the past and present closely relate to the ideas of Architects in Motion. The mutual friendship that arose after this first acquaintance resulted in a return visit from Igor to Architects in Motion already in 2017. During this visit, time was elaborately taken to get acquainted with the vision, working methods and designs of Architects in Motion and the opportunity was taken to visit the remnants of the architecture of the ‘Turnhoutse School’ from the 1960’s and 1970’s. After all, the DNA of Architects in Motion is based on this line of thought. No, there’s no such thing as coincidence. After the sporadic graphical support of MRGB for the AIM design team since the first meeting in 2016, mutual interest is growing and there is a need for further cooperation. End of 2017 Bart Janssens visits Brazil again. Now it was time to get acquainted with the employees of MGRB, their way of working, vision and skills, with the intention to extend the already existing cooperation to the level of vision and design. After his return, Bart and Luc Vanhout put their heads together and decided, in consultation with Igor, to come to an integrated collaboration between AIM and MRGB in a context of ‘it can and must be fun’. The two teams in Belgium and Brazil will from now on discuss assignments on a weekly basis and they will use all contemporary forms of communication to achieve a dynamic process. In addition, an assessment is made of the extent to which cooperation can be achieved in the event of competition design, in order to integrate the refreshing South American ideas into Belgian architecture. Furthermore, we will offer the opportunity to trainee architects and employees to take an internship as an employee at both offices through exchange. This way we can get to know each other even better so this unique story can be inspiring for our future employees.

BRA - Architects in Motion (Bélgica) en Estúdio MRGB (Brasil) unem forças.
Nada é por acaso. Em 2016, durante uma viagem de estudos ao Brasil, o arquiteto Bart Janssens, sócio diretor do Architects in Motion, entrou em contato com o arquiteto Igor Campos, sócio diretor do estúdio MRGB, com o intuito de obter algumas orientações acerca de sua visita à cidade de Brasília logo após ter passado pelas principais cidades Brasileiras. Interessado pelas obras icônicas dos anos 60 que difundiram a arquitetura brasileira pelo mundo, Bart havia se programado para visitar os principais edifícios representativos dos grandes mestres brasileiros: Oscar Niemeyer, Paulo Mendes da Rocha, Vilanova Artigas, João Filgueiras Lima, bem como os Jardins de Burle Marx. Uma vez cumprida a programação inicial, Bart manifestou interesse pela recente produção arquitetônica no Brasil, em especial, pelo trabalho do Estúdio MRGB. A linguagem, a expressão plástica e a abordagem da arquitetura brasileira, tanto do passado quanto do presente, relacionam-se de forma muito próxima às ideias e princípios do Architects in Motion. A amizade mútua, fruto do primeiro encontro, resultou no ano seguinte, em 2017, em uma visita do arquiteto Igor Campos ao Architects in Motion, na Bélgica. O encontro foi extremamente profícuo. Por sua vez, Igor visitou os exemplares remanescentes da arquitetura da “Turnhoutse School” das décadas de 1960 e 1970, que estão na origem da produção arquitetônica do Architects in Motion. Outrossim, a visita proporcionou a oportunidade de conhecer os principais projetos elaborados pelo Architects in Motion, de se familiarizar com a visão e com os métodos de trabalho de toda a equipe. Não, nada é por acaso. Desde o primeiro contato, o Estúdio MRGB passou a colaborar, esporadicamente, com a equipe de projeto do AIM na elaboração de imagens. Gradativamente, os interesses em comum foram crescendo ao ponto de suscitar a necessidade de uma maior integração entre as duas equipes. No final de 2017, Bart Janssens visita novamente o Brasil. O objetivo da viagem é conhecer a equipe do Estúdio MRGB, sua visão, seus métodos de trabalho e suas habilidades com o intuito de ampliar a colaboração entre os escritórios. A intenção é expandir os limites da parceria preliminarmente restrita à elaboração de imagens para a produção conjunta de projetos arquitetônicos. Já de volta à Bélgica, Bart Janssens e Luc Vanhout decidem, em comum acordo com Igor Campos e Hermes Campos, iniciar a colaboração integrada entre os escritórios AIM e MRGB. Cooperação essa que estabelece como princípios fundamentais a distinção das afinidades, o respeito mútuo e a pluralidade do pensamento à luz de uma relação ética-profissional sustentada pela convicção de que essa parceria belgo-brasileira “pode e deve ser divertida”. Portanto, as duas equipes, na Bélgica e no Brasil, passam a trabalhar em conjunto na elaboração de determinados projetos por meio de reuniões semanais com o auxílio das tecnologias contemporâneas de comunicação. Ademais, um dos objetivos a serem alcançados é avaliar, quando da participação de concursos públicos de projeto de arquitetura, a possiblidade de integrar as ideias revigorantes da América Latina com a tradição e a contemporaneidade da recente produção da arquitetura belga. Por fim, a intenção é igualmente oferecer a oportunidade de troca de experiências entre os colaboradores de ambos os escritórios por meio do intercâmbio entre àqueles que manifestarem o interesse de adquirirem competências no campo de conhecimento de nossa atuação profissional, seja na Bélgica ou no Brasil. Dessa forma, poderemos nos conhecer ainda melhor e nossa história poderá servir de inspiração para futuros colaboradores.

'Binnen budget en binnen de termijn’ by Bart Janssens

Het bouwen van een schouwburg - theaterzaal is geen sinecure. Het verbouwen en uitbreiden van een bestaande schouwburg - theaterzaal is mogelijk nog vele malen complexer. Architects in Motion dankt alle ontwerpers en leden van het bouwteam die onderstaande communicatie hebben mogelijk gemaakt. Niet zonder enige trots - borst vooruit - met een blik op een vruchtbare toekomst…

Read More

Architects in Motion Backstage by Bart Janssens

Bezoek aan de kantoren van Architects in Motion met wandeling door de geklasseerde woning van architect Jozef Schellekens, gevolgd door een exclusief bezoek aan de in finale afwerking zijnde projecten van de schouwburg van het cultuurhuis De Warande en de nieuwe kantoren van het Centrum Algemeen Welzijn De Kempen. Afsluitende drink in pop-up 'De Academie' in Turnhout. Inschrijven via BVA. https://bvarchitecten.be/agenda/architects-in-motion/

Read More

AIM en AVALON by Bart Janssens

AIM brengt een bezoek aan de vernieuwde REYNAERS Campus in Duffel en maakt kennis met AVALON, een hoogtechnologische VR-simulatieruimte specifiek ontwikkeld om architecturale toepassingen tot leven te brengen. 

Onder de indruk van deze unieke presentatie- en ontwerptool brengen we onze expertise naar een volgende (virtuele) dimensie. 

Read More